Rørbladsinstrumenter er en af to typer af træblæsere - den anden type er fløjter. De første træblæsere var lavet af træ (deraf navnet), men i dag findes der træblæsere lavet af både træ, metal og plastic.

På rørbladsinstrumenter dannes lyden ved hjælp af et rørblad, som er en lille elastisk plade, ofte lavet af bambus, der sidder i instrumentets mundstykke. Når man puster luft gennem mundstykket, sættes rørbladet i svingninger, og disse svingninger (lyd) forplanter sig derefter til luftsøjlen i instrumentets indre. Rørbladsinstrumenter er forsynet med en række fingerhuller, som man kan åbne og lukke (med fingrene eller med klapper) og derved ændre tonehøjden. Tonehøjden og klangfarven kan desuden påvirkes af blæsestyrken og læbestillingen.
Klarinetter og saxofoner har enkelt rørblad, mens oboer og fagotter har dobbelt rørblad (to rørblade bundet sammen). Sækkepiber har et forskelligt antal rørblade alt afhængig af typen.

Indhold
1.  Saxofon
2.  Klarinet
3.  Obo
4.  Engelskhorn
5.  Fagot
6.  Sækkepibe

Saxofon
Fra venstre: Sopran-, alt-, tenor og barytonsaxofon
Sopransaxofon

Altsaxofon

Tenorsaxofon

Barytonsaxofon


Saxofonen er et træblæseinstrument opfundet i 1846 af Adolphe Sax. Den har en blød, fyldig og meget ekspressiv lyd, og den er derfor et populært instrument til melodi- og solospil. Saxofonen anvendes inden for næsten alle musikgenrer, herunder især klassisk musik, jazz, blues, rock, funk, ska og elektronisk musik. De mest almindelige saxofontyper er sopran-, alt-, tenor- og barytonsaxfonen, stemt i henholdsvis Bb, Eb, Bb og Eb. Sopransaxofonen er den lyseste af de fire instrumenter, mens barytonsaxofonen er den dybeste. Alle saxofontyperne er transponerende instrumenter. En musiker, der spiller saxofon, kaldes en saxofonist. Læs mere om saxofonen.

Klarinet
Klarinet (Yamaha YCL-CSG)Obo
Obo (Selmer Model 101)Engelskhorn
Engelskhorn (Fox Model 500)Fagot
Fagot (Amati ABN41S)Sækkepibe
Sækkepibe (Highland Bagpipe)


Sækkepiber findes i mange forskellige størrelser, klange og varianter. Billedet viser den skotske sækkepipe, The Great Highland Bagpipe, som i dag er udbredt i det meste af den vestlige verden. En anden almindelig sækkepipe er den irske sækkepipe, The Uilleann Pipe, som ligeledes har stor udbredelse. De to typer sækkepiper kan høres i lydeksemplets henholdsvis første og sidste minut.