Indhold

Introduktion

Da Carl Nielsen i 1925 fyldte 60 år, blev det fejret som en national festdag på linje med EM-fodboldtriumfen i 1992. Indtil han blev udkonkurreret af den gamle Lillebæltsbro, var hans ansigt at finde på 100-kroneseddelen. Hans værker, hvoraf mange er mere end hundrede år gamle, er stadig kernerepertoire for danske symfoniorkestre, og de 35 af hans sange, der er medtaget i Højskolesangbogen, synges stadig flittigt rundt omkring i landet.

Hvordan gik det til, at Carl Nielsen fik så stor en status i Danmark? Og hvordan gik det til, at han blev lige så berømt for sine fællessange som for sin avancerede, symfoniske musik?

Disse spørgsmål vil i dette temaforløb blive besvaret gennem undersøgelser af Nielsens liv som komponist, gennem skriftlige kilder fra Nielsens egen hånd og frem for alt gennem analyser af udvalgte sange fra Nielsens store sangrepertoire.

Musikalsk introduktion

Læn dig tilbage, og nyd tonerne af: Jeg ved en lærkerede (1924), Solen er så rød, mor (1924), Sinfonia Espansiva: I. Sats (1910) og 3 Motetter: Afflictus sum (1929).

Målgruppe

Temaforløbet kan anvendes på gymnasialt C-, B- og A-niveau. Kapitlet 'Analyser' findes i en middel sværhedsgrad til C-niveau. Der findes en lærervejledning til temaforløbet her.