Information om opdateringer, nyt indhold og fremtidige planer for Musikipedia.

1. August 2019

Gå på opdagelse i leksikonet

Musikleksikonet indeholder nu omkring 1.000 fagord og 1.000 musikudtryk. Brug søgefunktionen øverst på siden til at slå et ord op i leksikonet. Du kan søge efter fagord på dansk og engelsk. Du kan søge efter musikudtryk på italiensk, fransk, tysk, engelsk og latin. Du kan også søge efter betydningen af musikudtryk, eksempelvis langsom.

Otte nye musikhistoriske emner

De otte nye musikhistoriske emner er nu udgivet. Emnerne – der tilsammen dækker væsensforskellige perioders og genrers musik på tværs af kulturer – kan anvendes som musikkundskabsemne på både Musik A, B og C.

De otte nye emner er:

Nye eksamensbeskrivelser

Eksamensbeskrivelserne til stx, hf, htx og hhf er blevet opdateret i henhold til bestemmelserne for skoleåret 2019-2020. Det indebærer blandt andet, at beskrivelsen gældende for Musik A stemmer overens med den nye gymnasiereform.

Tak for jeres Copydan-indberetninger

En tak skal lyde til de lærere, der har husket at indberette kopiering fra Musikipedia til Copydan. Det giver mig et økonomisk tilskud til Musikipedia, som ellers er frit tilgængelig og reklamefri. Hvis din institution – grundskole, gymnasie, musikskole eller videregående uddannelse – er udtaget til indberetning, skal du indberette, når du:

  • printer materiale (tekst og/eller billede)
  • gemmer materiale på jeres digitale læringsplatform
  • benytter materiale i eget undervisningsmateriale
  • opfordrer eleverne til at kopiere materiale.

Fremadrettet arbejde

Jeg arbejder fortsat på at udvide og forbedre indholdet på Musikipedia. Det er en længere proces, som fortsætter i dette skoleår. Listen over planlagte forbedringer kan ses her.

Hvis du har kommentarer, spørgsmål eller gode idéer til Musikipedia, er du velkommen til at kontakte mig. Du kan også skrive en kort anmeldelse her. Tak.

Bedste hilsner
Lasse Grubbe

2. Juli 2018

Nye og forbedrede øvelser

Det har taget to år og utallige aftener i selskab med blandt andre Jesper Juellund Jensen (programmør og ph.d. i musikvidenskab). Men det var al tiden værd! De nye og forbedrede øvelser er lanceret, og jeg håber, at vi kan overgå succesen fra sidste skoleår, hvor du og andre brugere besvarede mere end 1 million spørgsmål i øvelserne.

Jeg vil meget gerne høre dine kommentarer til de nye øvelser, særligt hvis du støder på fejl eller noget, der ikke virker. Læs eventuelt en kort introduktion til øvelserne her.

Nye musikhistoriske emner

Det første af i alt otte musikhistoriske emner er nu udgivet: Jazz. Yderligere syv emner udgives således i løbet af de næste måneder, heriblandt emnerne salsa, techno, folkemusik, arabisk musik og grønlandsk musik. God læselyst!

Søg efter fagord

I samarbejde med mine nye kollegaer, Nina Agerskov og Anna Majholm, arbejder jeg på at udvide fagordbogen og integrere den med søgefunktionen. Via søgefeltet i toppen af siden vil du således fremadrettet kunne søge efter et fagord og derefter få en kort forklaring af fagordet. Prøv eksempelvis at søge efter amplitude eller altnøgle.

Fremadrettet arbejde

Jeg arbejder fortsat på at forbedre indholdet på siden, hvilket blandt andet indebærer omformuleringer, nye nodeeksempler, aktivitetsbokse, ordforklaringer og valg mellem to sværhedsgrader. Det er en længere proces, som fortsætter i dette skoleår.

Tak fordi du læser med og interesserer dig for udviklingen af Musikipedia.

Bedste hilsner
Lasse Grubbe