Information om opdateringer, nyt indhold og fremtidige planer for Musikipedia.

1. September 2023

Et nyt skoleår er startet, og det er blevet tid til endnu en kort opdatering:

Nye rytmeøvelser

Øvelserne er udvidet med rytmeøvelser, som omfatter både rytmeimitation, rytmelæsning og rytmeskrivning (hørelære). Øvelserne er ligesom alle de andre øvelser selvrettende, så du eller dine elever kan arbejde med dem på egen hånd.

Det næste nye tiltag i øvelserne vil være "sammensæt selv"-øvelser, der gør det muligt at sammensætte dine helt egne øvelser – så du selv kan bestemme indhold, antal spørgsmål med videre. Disse øvelser vil kunne deles med eleverne.

Nye virtuelle værktøjer

En række nye virtuelle værktøjer er tilføjet til siden:

Akkordafspilleren kan lave backing tracks med klaver, guitar, bas og trommer ud fra akkorder, som du vælger. Kvintcirklen kan bruges online eller gemmes i skalérbart PDF-format og printes ud i stort format til ophæng på fx skolen.

Andre opdateringer

Der er foretaget nogle få fejlrettelser i enkelte tekster. Desuden er musikleksikonet udvidet med flere ord – og jeg arbejder netop nu på en større opdatering af leksikonet, der øger indholdet betydeligt.

Hvis du har kommentarer, spørgsmål eller gode idéer til Musikipedia, er du velkommen til at kontakte mig.

Bedste hilsner
Lasse Grubbe

2. Januar 2022

Der er langt mellem nyhedsudgivelserne, men det er heldigvis ikke ensbetydende med, at der er langt mellem opdateringerne af Musikipedia. Her er nogle af højdepunkterne siden sidste nyhedsudgivelse:

Nye øvelser i musikinstrumenter og musikgenrer

Prøv de nye øvelser i musikinstrumenter og musikgenrer. Øvelserne træner din evne til at genkende instrumenter og genrer, men måske vigtigst af alt udvider de din musikalske horisont ved at introducere dig til en masse forskelligartet musik.

Øvelserne rundede for nylig endnu en milepæl: 20 millioner besvarede spørgsmål. Og langt de fleste af besvarelserne er korrekte – godt gået! Vi er i øvrigt godt i gang med udvikling af rytmeøvelser og forventer at lancere dem før sommer i år.

Nye virtuelle musikinstrumenter

Måske har du allerede prøvet det virtuelle klaver, der efterhånden har været udgivet i flere måneder. Men der er faktisk udgivet en lang række andre musikinstrumenter, som alle kan bruges online. Prøv instrumenterne her:

Forbedring af akkord-, skala- og intervalopslaget

Akkordopslaget, skalaopslaget og intervalopslaget har fået en overhaling, så du nu ikke kun kan få vist akkorder, skalaer og intervaller på klaver, men også guitar, ukulele og noder. Du har endvidere mulighed for at afspille tonerne og for at få vist fingersætning ved akkorder på guitar.

Hvis du har kommentarer, spørgsmål eller gode idéer til Musikipedia, er du velkommen til at kontakte mig. Du kan også skrive en kort anmeldelse her. Tak.

Bedste hilsner
Lasse Grubbe

3. Juli 2020

Nyt materiale om sangskrivning

Prøv det nye materiale om sangskrivning her og lær at skrive og komponere dine egne sange. Materialet sætter fokus på arbejdet som komponist (melodi og akkorder) og tekstforfatter (sangtitel og sangtekst) gennem tekst, lyd, video og øvelser.

Gå på opdagelse i leksikonet

Musikleksikonet indeholder nu over 2.500 fagord og musikudtryk. Brug søgefunktionen øverst på siden til at slå et ord op i leksikonet. Du kan søge efter fagord på dansk og engelsk. Du kan søge efter musikudtryk på italiensk, fransk, tysk, engelsk og latin. Du kan også søge efter betydningen af musikudtryk, eksempelvis langsom.

10 millioner besvarelser i øvelserne

Øvelserne på siden rundede en stor milepæl i år: 10 millioner besvarede spørgsmål. I skrivende stund står tælleren på intet mindre end 12.510.553 besvarelser. Som tak for det store engagement kvitterer jeg med nye øvelser i nær fremtid.

Fremadrettet arbejde

Jeg arbejder fortsat på at udvide og forbedre indholdet på Musikipedia. Det er en længere proces, som fortsætter i dette skoleår. Listen over planlagte forbedringer kan ses her.

Hvis du har kommentarer, spørgsmål eller gode idéer til Musikipedia, er du velkommen til at kontakte mig. Du kan også skrive en kort anmeldelse her. Tak.

Bedste hilsner
Lasse Grubbe