Sangskrivning er den kreative proces, hvor sange skabes. Som sangskriver skaber du både sangenes tekst (sangtitel og sangtekst) og musik (melodi og akkorder). Du er med andre ord både tekstforfatter og komponist. Det lyder måske som en meget svær disciplin, men faktisk er det ganske nemt at skrive sange.

1. Hvad er sangskrivning?

Sangskrivning er både en kunstform og et håndværk. Som kunstner bruger du din skaberkraft til at udtrykke dine indre følelser, tanker og meninger gennem sangen. Som håndværker bruger du faglige færdigheder til at skrive sangens tekst og musik, måske ved at følge nogle standarder, der øger dine chancer for kommerciel succes.

Sangskrivning er en disciplin, du kan lære ligesom ethvert andet håndværk. Det gælder ikke kun de faglige færdigheder, men også de kunstneriske og kreative færdigheder, der er en del af processen. Ingen mennesker er født som kunstnere – dit kunstneriske og personlige udtryk er et, du løbende kan udvikle gennem hele livet.

Det er ikke svært at skrive sange. Hvis du begynder nu, kan du i løbet af bare få timer skrive din første sang. Og denne ene sang kan være nok til at sikre dig både kunstnerisk anerkendelse og kommerciel succes. Statistisk set tager det dog lang tid at blive en god sangskriver, så hvis dit mål er hurtig succes, bliver du nok skuffet.

Den danske sanger og sangskriver MØ – der med over 4 milliarder afspilninger på YouTube er en international stjerne – begyndte at skrive sange allerede som 7-årig efter at have lært sig selv nogle enkle akkorder på klaver. Hun indspillede og udgav sin første sang som 18-årig, men slog først igennem i Danmark som 25-årig med singlen "Pilgrim" (2012), der blev P3s Uundgåelige året efter.

En lignende historie kan fortælles om mange andre sangskrivere, omend de færreste starter med at skrive sange allerede som 7-årig. Vejen til succes er ofte lang. Men vejen derhen byder på mange gode oplevelser, erfaringer, refleksioner og nye venskaber – og for mange sangskrivere er det en stor motivation og en succes i sig selv.

Sangskrivningens discipliner

En sang består grundlæggende af to komponenter: tekst og musik. Teksten udgøres af en sangtitel og en sangtekst. Musikken udgøres af en melodi med tilknyttede akkorder. Akkorderne er sangens harmoniske fundament, dvs. det grundlag af toner, der omgiver melodien. Når sange gengives i sangbøger, er det netop disse fire bestanddele (sangtitel, sangtekst, melodi og akkorder), som repræsenterer en sang.

Nogle sange er endvidere i høj grad defineret af deres arrangement og produktion, dvs. af de musikinstrumenter, sangstemmer og lydeffekter, der ledsager sangen. Det gælder eksempelvis Bitter Sweet Symphony af The Verve (1997), som ville være næsten uigenkendelig uden dens meget karakteristiske strygertema:

The Verve: Bitter Sweet Symphony (1997)

Et andet eksempel er Peanut Butter Jelly af Galantis (2015), som i høj grad er defineret af intense synthesizer-lyde og gennemgribende vokaleffekter, der er skabt under produktionen af sangen. Uden disse computerskabte musikalske elementer ville sangen være en helt anden og formentlig aldrig være blevet et stort hit:

Galantis: Peanut Butter Jelly (2015)

Som sangskriver er du både tekstforfatter og komponist. Hvis du selv synger, arrangerer og indspiller dine sange, er du også sanger, arrangør og musikproducer. Denne teksts primære fokus er på selve sangskrivningen – det vil sige sangtitel, sangtekst, melodi og akkorder – og i mindre grad på de øvrige discipliner, der kan knytte sig hertil.

Nogle sangskrivere varetager alle discipliner selv. Andre dedikerer sig fuldt ud til sangskrivningen og overlader sang, arrangering og indspilning til andre. Nogle beskæftiger sig kun som enten tekstforfatter eller komponist, mens andre samarbejder om hver disciplin – eksempelvis som del af et band, hvor hvert bandmedlem på forskellig vis bidrager til sangskrivningen, og en musikproducer hjælper med indspilningen.

Der er ingen rigtig og forkert måde at skrive sange på. Det er derfor helt op til dig, hvordan du definerer din rolle som sangskriver, hvilke discipliner du arbejder med, og hvilke discipliner du lader andre om. I videoen herunder kan du se, hvordan sangeren Steffen Brandt fra det populære pop-/rockband TV·2 skriver sange:Resten af denne tekst er under udarbejdelse og forventes færdiggjort i februar.