Siden 1956 er der blevet afholdt det årlige internationale Melodi Grand Prix. Konkurrencen afholdes af en sammenslutning af europæiske tv-selskaber, og alle årene har konceptet været det samme: Et antal lande stiller op med en nykomponeret sang og konkurrerer i et tv-transmitteret show. Årets vindersang afgøres ved stemmer fra de enkelte lande.

Grandprixet har haft en stor betydning i europæisk populærmusikhistorie. De første mange år blev årets vindermelodi ofte et europæisk stort hit. Senere, da den engelsksprogede pop- og rockmusik havde overtaget verdensherredømmet, var grandprixet den årlige undtagelse, hvor man kunne høre sange på mærkelige sprog. Grandprixet har også gennem tiden været genstand for stor kritik på grund af den åbenlyst kommercielle og poppede karakter og har derved udfyldt en væsentlig rolle i forhold til andre musikkulturers selvforståelse.

I det 21. århundrede er grandprixet rykket over på internettet, hvor fans verden over har et fællesskab om konkurrencen, dens musik og historie. Sange fra grandprixet er atter blevet store hits, og konkurrencen fylder igen meget i mediebilledet. Emnet sætter fokus på grandprixets historie, musik og betydning.

Lyt til Melodi Grand Prix-musik

Læn dig tilbage, og lyt til tonerne af: Volare (Dean Martin, 1958), Waterloo (ABBA, 1974),
Vi maler byen rød (Birthe Kjær, 1989), Fly on the Wings of Love (Brødrene Olsen, 2000) og Only Teardrops (Emmelie de Forest, 2013).

Indhold

  • Indblik. Historien om Melodi Grand Prix.
  • Fokus. Originalitet og plagiat. Sangtekster.
  • Kendetegn. Musikalske kendetegn.
  • Analyser. Musikanalyser og analysevejledning.
  • Aktiviteter. Faglige opgaver og forslag til musikudøvelse.
  • Register. Opsummerende tidslinje og personregister.
  • Referencer. Forfatterbeskrivelse og krediteringsliste.

Målgruppe

Emnet kan anvendes på gymnasialt C-, B- og A-niveau. Kapitlet 'Analyser' findes i en let sværhedsgrad til C-niveau. Der findes en kort lærervejledning til emnet her.