Elklaverer er en type af tangentinstrumenter, hvilket vil sige, at lyden dannes ved, at man trykker en tangent ned. Når en tangent på et elklaver trykkes ned, aktiveres en hammer, som anslår eller knipser en streng, en stemmegaffel eller et metalblad. Svingningerne i luften (lyden) fra anslaget opfanges af en pickup, som konverterer lyden til et elektrisk signal og sender signalet videre til en forstærker. Tonehøjden afhænger af, hvilken tangent man trykker ned, og lydstyrken afhænger af, hvor hårdt, tangenten anslås.

Elklaver er elektromekaniske instrumenter. De er forskellige fra klaverer ved, at lyden forstærkes elektrisk og ikke ved hjælp af en klangbund, og de er forskellige fra digitalklaver, keyboards og synthesizere ved, at lyden dannes mekanisk (af en streng, en stemmegaffel eller et metalblad) og ikke digitalt.

1. Rhodes

Rhodes (Rhodes Mark 7, 2007)

Rhodes findes i forskellige modeller med alt fra 32 til 88 tangenter. De mest populære modeller har 73 tangenter og en ambitus fra E1-e4:

Rhodes ambitus

2. Wurlitzer

Wurlitzer (Wurlitzer 200A, 1976)

Wurlitzer findes i mange forskellige modeller. Alle modellerne, undtagen den sjældne Wurlitzer 106P, har 64 tangenter og en ambitus fra A1-c4:

Wurlitzer ambitus

3. Clavinet

Clavinet (Hohner Clavinet D6, 1974)

Clavinet findes i mange forskellige modeller. De mest populære modeller har 60 tangenter og en ambitus fra F1-e3:

Clavinet ambitus

4. Elflygel

Elflygel (Yamaha CP-70, 1980)

De mest populære elflygler har 73 tangenter og en ambitus fra E1-e4:

Elflygel ambitus

5. Mellotron

Mellotron (MkVI Mellotron)