Oversigt over hjemmesider, hvor du kan downloade noder gratis. Ny musik er beskyttet af ophavsretsloven, og udvalget af gratis noder strækker sig derfor primært over klassisk musik og ældre folkemusik. Læs mere om ophavsret og musik.

1. Klassisk musik

International Music Score Library Projectwww.imslp.org

IMSLP er verdens største samling af gratis klassiske noder. Samlingen indeholder over 500.000 noder fordelt på mere end 15.000 komponister, hvoraf 250 er danske. Samlingen rummer endvidere over 40.000 musikindspilninger.

The Mutopia Projectwww.mutopiaproject.org

The Mutopia Project rummer over 2.000 gratis noder. En hel del færre end International Music Score Library Project, men til gengæld er alle noder tilgængelige i både pdf-format, MIDI-format og det redigerbare LilyPond-format.

8notes.comwww.8notes.com

8notes.com indeholder nogle tusinde noder, der alle er sorteret efter sværhedsgrad og alle kan høres online. 8notes.com er derfor især velegnet til musikere og sangere, der leder efter noder tilpasset eget individuelle niveau.

Nodesamlingen på Det Kongelige Bibliotekwww.kb.dk

Nodesamlingen rummer en stor mængde danske og udenlandske værker. Nogle kan hentes digitalt, nogle kan lånes med hjem, og nogle kan bruges på biblioteket. Samlingen rummer bl.a. håndskrevne noder og danske nodetryk helt tilbage fra 1500-tallet.

2. Rytmisk musik

De følgende fire hjemmesider er betalingssider. Nye musikstykker og nye noder er beskyttet af ophavsretsloven og derfor almindeligvis ikke gratis tilgængelige.

Noder.dkwww.noder.dk

Aarhus Musik står bag noder.dk, der er en dansk nodebutik med tusindvis af noder, lærebøger og instrumentskoler. Noderne købes i fysisk format, dvs. de leveres med posten. Udover webshoppen har de en fysisk nodeforretning i Esbjerg.

Stepnotewww.stepnote.dk

Stepnote er en dansk nodebutik med over 140.000 noder, lærebøger og instrumentskoler. Stepnote er samtidig et lille nodeforlag med fokus på danske noder og lærebøger. Noderne købes i fysisk format, dvs. de leveres med posten.

Sheet Music Pluswww.sheetmusicplus.com

Sheet Music Plus er en amerikansk nodebutik med over en million noder, lærebøger og instrumentskoler i fysisk og digitalt format. Siden rummer alt fra jazzmusik og ny popmusik til klassiske musikværker. Udvalget af dansk musik er begrænset.

Sheet Music Directwww.sheetmusicdirect.com

Sheet Music Direct er en amerikansk nodebutik med speciale i digtale noder. Noderne kan printes umiddelbart efter køb. Siden rummer især ny musik, men også et stort antal klassiske musikværker. Udvalget af dansk musik er begrænset.

3. Folkemusik

Folkets Hus Spillefolkwww.spillefolk.dk

Folkets Hus Spillefolk har indsamlet og digitaliseret mere end 2.000 folkemelodier og folkesange fra især Danmark og Sverige, men også Norge, Finland, Holland og England. Nodesamlingen indeholder både ny og gammel musik.

Spillemandskredsenwww.spillemandskredsen.dk

Spillemandskredsens nodemappe rummer mere end 1.000 nye og gamle danske folkemelodier. Melodierne findes i en lang række forskellige arrangementer og kan downloades både i pdf-format og i det redigerbare nodeformat XML.

FolkWikiwww.folkwiki.se

FolkWiki rummer folkemelodier og folkesange fra hele Skandinavien med hovedvægt på Sverige. Noderne kan sorteres efter blandt andet toneart og oprindelse. FolkWiki indeholder desuden en liste med links til andre lignende nodesider.

4. Kirkemusik

Organistforeningenorganist.org

Organistforeningen har samlet en god oversigt over hjemmesider med gratis kirkemusiknoder. Heriblandt orgelkoraler, orgelforspil, kornoder, motetter, præludier og meget mere.