Indhold:

Introduktion

Når du sætter dig i sofaen og ser en film, en tv-serie eller spiller et computerspil, giver du dig automatisk hen til de filmiske virkemidlernes magt. Du afkoder med det samme billederne, karakterernes udseende og væremåde og det fysiske miljø, de befinder sig i. Det visuelle er derved din første indgang til at involvere dig i den fortælling, filmskaberne har skabt. Mindre opmærksom er du måske på filmens auditive virkemidler, men det betyder ikke, at de er mindre vigtige for din oplevelse.

Filmen er et audiovisuelt medie, og en tommelfingerregel blandt filmfolk siger, at lyden (herunder musikken) skaber 50% af den fortælling, du oplever. Temaforløbet sætter fokus musikkens funktion og virkemidler i film og tv-serier. Efter en gennemgang af filmmusikkens historiske udvikling introduceres en række filmteoretiske parametre, der er væsentlige i forbindelse med forståelsen og analysen af filmmusik.

Musikalsk introduktion

Læn dig tilbage, og nyd tonerne af: Ballet Mécanique (George Antheil, 1926), Once Upon a Time in the West (Ennio Morricone, 1968), The Godfather (Nino Rota, 1972), Jurassic Park (John Williams, 1993) og The Social Network (Trent Reznor and Atticus Ross, 2010).

Målgruppe

Temaforløbet kan anvendes på gymnasialt C-, B- og A-niveau. Kapitlet 'Analyser' findes i en middel sværhedsgrad til C-niveau. Der findes en lærervejledning til temaforløbet her.