Messingblæsere er en type af blæseinstrumenter, hvor lyden dannes ved, at musikeren får sine læber til at vibrere. Vibrationerne forstærkes af instrumentets mundstykke og forplanter sig derefter som svingninger i luften (lyd) i instrumentets indre. Tonehøjden og klangfarven kan påvirkes ved hjælp af blæsestyrken og læbestillingen, og på nogle instrumenter også ved hjælp af ventiler som øger instrumentets rørlængde, når de trykkes ned. Messingblæserene er som regel lavet af messing, men de findes også i plastik- og træudgaver.

1. Trompet

Trompet (Yamaha YTR-6345 G)

Trompeten er det lysest klingende messingblæseinstrument. Den har en lys, klar og gennemtrængende lyd, og den er derfor et populært instrument til melodi- og solospil. Trompeten anvendes inden for næsten alle musikgenrer, herunder især klassisk musik, jazz, blues, ska, polka og funk.

Den mest almindelige trompettype er b-trompeten, som er et transponerende instrument, klingende en stor sekund under noteret, og som har en noteret ambitus fra fis til omkring e3 (afhængigt af musikudøverens evner):

Trompet ambitus

En musiker, der spiller trompet, kaldes en trompetist.

Læs mere om trompeten.

2. Kornet

Kornet (Blessing BCR-1230)

3. Flygelhorn

Flygelhorn (Selmer Paris 1904)

4. Valdhorn

Valdhorn (ukendt mærke)

5. Wagnertuba

Wagnertuba (Tuba Wagneriana TW-760)

Selvom ordet "tuba" indgår i dens navn, har den ikke meget med en tuba at gøre. Faktisk minder wagnertubaen mere om et valdhorn, fordi både mundstykket og den anvendte fingersætning er identisk med valdhornets.

6. Basun

Tenorbasun (Bach Stradivarius LT16M) og basbasun (Bach Stradivarius 50B2L). Lydeksempel: basbasun.

Basunen er et dybtklingende messingblæseinstrument. Den har en fyldig, blød, varm og dyb lyd, og det bruges derfor både til dybe baslinjer og til melodi- og solospil. Basunen anvendes i mange forskellige musikgenrer, herunder især i klassisk musik, jazz, salsa, funk, ska og merengue.

De mest almindelige basuntyper er tenorbasunen og basbasunen, begge stemt i b. Begge typer er ikke-transponerende instrumenter, hvilket vil sige, at de klinger i samme tonehøjde, som de noteres i. Tenorbasunen har en ambitus fra E til omkring b1, og basbasunen har en ambitus fra C til omkring b1 (afhængigt af musikudøverens evner):

Basunernes ambitus

En musiker, der spiller basun, kaldes en basunist.

Læs mere om basunen.

7. Tuba

Tuba (Miraphone M7000L EEb)

8. Euphonium

Euphonium (Bombardino Eagle EUP660)

9. Baritone

Baritone (Kanstul 390)

10. Althorn (også kaldet tenorhorn)

Althorn (Yamaha YAH-203)

11. Sousafon

Sousafon (Yamaha YSH-411)

12. Jagthorn

Jagthorn (Hunting Horn 10 inch Brass)

13. Signalhorn

Signalhorn (Steinbach Bb-Fanfare Signalhorn)

14. Lur

Lur (bronzelur)

15. Vuvuzela

Vuvuzela (ukendt mærke)

16. Didgeridoo

Didgeridoo (Meinl DDG1-BK)

17. Alpehorn

Lyden på et alpehorn frembringes ved, at man sætter læberne til enden af alpehornet og puster luft ud gennem læberne, så de vibrerer. Det er i udgangspunktet kun muligt at spille en grundtone og dens overtoner, men med forskellige blæseteknikker og ved at ændre tungens og kindernes position kan man frembringe yderligere varierende tonehøjder og mange forskellige klangfarver.
Længden på instrumentet er typisk omkring 3,5 meter.