Italiensk musikudtryk med betydningen: langsom. Adagio udføres i et tempo omtrent 66-76 slag per minut alt efter personlig smag, musikalsk kontekst og komponisttypisk udførelsespraksis.
Adagio angives i noderne over nodesystemet, når et musikstykke eller en passage heri skal fremføres i dette tempo. Tempobetegnelsen er gældende indtil en eventuel ny tempobetegnelse noteres. Det bliver også brugt som navnet på en hel sats skrevet i dette tempo, typisk 2. eller 3., i kompositioner med flere satser som sonater og symfonier. Eksempelvis er anden sats af symfonien Brandenburgerkoncert nr. 1 (1721) af J. S. Bach en Adagio mens 1. og 3. sats er en Allegro. Det kan også være navnet på et fritstående stykke, som ikke er en del af et større værk.
Musikudtrykket adagio opstod i begyndelsen af 1600-tallet og er en af de ældste tempobetegnelser i den klassiske musik.
Adagio kan stå alene eller nuanceres ved en kombination af andre musikudtryk, eksempelvis adagio molto (meget langsom), adagio assai (meget langsom), un poco Adagio (en smule langsomt), adagio cantabile (langsomt og syngende) og adagio sostenuto (vedvarende og tilbageholdt langsomt).
Læs mere om italienske musikudtryk.
- italiensk